Szkolenie w Boguchwale |
|
|
|
Od Sobota, 17 grudzień 2016 Do Niedziela, 18 grudzień 2016
| Odsłon : 1973 |
|
W dniach 17-18 grudnia 2016 roku Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie organizuje szkolenie dla początkujących pszczelarzy, zajęcia odbędą się w PODR Boguchwała. Posiłki i noclegi rezerwować bezpośrednio w Boguchwale.
Wykłady prowadzić będą wykładowcy z Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli, szkolenie zakończy się rozdaniem Certyfikatów odbycia szkolenia, w szkoleniu mogą uczestniczyć również osoby nie zrzeszone w WZP Rzeszów. Ilość miejsc ograniczona pojemnością sali.
Koszt dwudniowego szkolenia wynosi 80 zł.
Zapisy prowadzi Pani Grażyna tel. 17 85 340 59. Po telefonicznym zapisaniu się na szkolenie, wpłaty można kierować na poniższe konto bankowe.
Dane do przelewu: Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie, ul. 8-go Marca 3, 35-065 Rzeszów Nr konta: 96 1240 4751 1111 0000 5518 7697 Tytuł przelewu: Szkolenie grudzień –
Harmonogram szkolenia Dzień I – sobota 17 grudnia 2016 Temat Liczba godzin Wykładowca 9:20 – 9:30 Rozpoczęcie szkolenia. 9:30 – 11:00 Biologia pszczół i życie rodziny pszczelej. 2 mgr inż. Mirosław Worobik 11:00 – 11:15 Przerwa kawowa 11:15 – 12:45 Przebieg życia rodziny pszczelej w ciągu roku. 2 mgr inż. Mirosław Worobik 12:45 – 13:00 Przerwa kawowa 13:00 – 14:30 Zasady zakładania pasieki. Powiększanie pasieki. 2 mgr inż. Mariusz Chachuła 14:30 – 15:00 Przerwa obiadowa 15:00 – 15:45 Kierowanie rozwojem rodziny pszczelej wiosną, łącznie z przygotowaniem do pożytku. 1 mgr inż. Mariusz Chachuła 15:45 – 16:30 Ule, sprzęt i budowle pasieczne. 1 mgr inż. Tomasz Kędziora 16:30 – 16:45 Przerwa kawowa 16:45 – 18:15 Przygotowanie pasieki do zimowania. 2 mgr inż. Tomasz Kędziora
Dzień II – niedziela 18 grudnia 2016 Temat Liczba godzin Wykładowca 9:20 – 9:30 Rozpoczęcie szkolenia 9:30 – 11:00 Higiena w gospodarstwie pasiecznym. 2 dr Marek Chmielewski (UP Lublin) 11:00 – 11:15 Przerwa kawowa 11:15 – 12:45 Choroby pszczół. 2 dr Marek Chmielewski (UP Lublin) 12:45 – 13:00 Przerwa kawowa 13:00 – 14:30 Pożytki nektarowe i spadziowe w warunkach Polski. 2 mgr inż. Jarosław Stępień 14:30 – 15:00 Przerwa obiadowa 15:00 – 16:30 Skład chemiczny miodu i jego właściwości antybiotyczne. Typy i odmiany miodów: nektarowe i spadziowe. Właściwości fizykochemiczne wosku, pozyskiwanie i jego przerób. Charakterystyka pozostałych produktów pszczelich. 2 mgr inż. Elżbieta Gajowiak 16:30 – 16:45 Przerwa kawowa 16:45 – 18:15 Przygotowanie pasieki do zimowania. Uwarunkowania prawne prowadzenia gospodarstwa pasiecznego. Sprzedaż bezpośrednia produktów pszczelich. 2 mgr inż. Bożena Stępień
Więcej informacji: http://www.wzp.rzeszow.pl/szkolenie-dla-poczatkujacych-pszczelarzy/ |
Miejsce : Boguchwała |
Wróć
|