Program I-szego zjazduPiątek – wprowadzenie 13.04 17.25 – 18.25 – Kolacja 18.30 – 19.15 – Słowniczek pszczelarski – podstawowe pojęcia – Bogdan Dziubak 19.25 – 20.25 – Podstawowy sprzęt pszczelarski, wyposażenie pasieki i pracowni pszczelarskiej. Na co zwracać uwagę przy jego zakupie, wady i zalety różnych typów, gdzie kupować. Pomysły na poidła – Piotr Nowotnik 20.35 – 21.30 – Jak założyć pasiekę? Przepisy, rejestrowanie pasieki, lokalizacja, ocena pożytków, ochrona pasieki, odpowiedzialność OC, na co zwracać uwagę. Związki i organizacje pszczelarskie – Cezary Kruk Sobota 14.04
8.00 – 9.00 – Śniadanie 9.05 – 10.35 – Biologia pszczoły miodnej, cykl życia pszczół. Podstawowe procesy i codzienne życie w ulu, rok pszczeli w pigułce, metamorfozy pszczół, język pszczół, anatomia pszczół, rodzaje czerwiu, prace w ulu – funkcje i instynkty pszczół itp. – Cezary Kruk 10.50 – 12.10 – Typy uli – wady i zalety. Materiały z jakich tworzone są ule, rodzaje ramek. Na co zwracać uwagę przy zakupie – Bogdan Dziubak 12.20 – 13.55 – Zakładanie pasieki – BHP i pomoc przedmedyczna, budżet, organizacja, zasady obchodzenia się z pszczołami, technika wykonywania przeglądu, kupowanie i przewóz pierwszych rodzin pszczelich – na co zwracać uwagę, polecani hodowcy, charakterystyka oraz wybór rasy i linii – kryteria – Piotr Nowotnik 14.00 – 15.55 – Obiad i przerwa obiadowa 16.00 – 17.00 – Kierowanie rozwojem rodzin pszczelich na pierwszych pożytkach – stabilizacja kolonii pszczelich, strategia produkcyjna w pasiece na pożytkach kwietniowych, majowych i czerwcowych, manipulacja korpusami, metody i techniki hodowlane celem zwiększenia produkcji miodu, opieka nad pasieką przed, w trakcie i po pożytku – miodobraniu – Piotr Nowotnik 17.15 – 18.30 – Przeciwdziałanie nastrojowi rojowemu, pościg za rójką i jej łapanie, przenoszenie uli i pasiek wędrownych, przesiedlanie rodziny do innego ula, podstawowe zagadnienia z roślin miododajnych, przegląd wydajności nektarowania – Bogdan Dziubak 18.40 – 19.40 – Kolacja 19.45 – 21.30 – Zdrowie pszczół – Przegląd najważniejszych chorób i szkodników w pasiece. Higiena, profilaktyka, metody dezynfekcji, rozpoznawanie i zwalczanie: warrozy, grzybicy wapiennej, nosemozy, zgnilca, choroby roztoczowej, wirusa zdeformowanych skrzydeł, paraliżu pszczół, zatruć ŚOR, szkodników (gryzonie i owady błonkoskrzydłe) – Cezary Kruk Niedziela, 15.04 8.50 – 9.50 – Śniadanie 10.00 – 11.00 – Zadania pszczelarza w kwietniu i maju, wykonywanie przeglądów, pobudzanie rozwoju, obserwowanie rodzin – notatki, znajdowanie matki w ulu, gospodarowanie w czasie wziątków – Bogdan Dziubak 11.10 – 12.20 – Kiedy pszczoły wymieniają matkę, poddawanie nowej matki, rola feromonów, łączenie rodzin, zwiększanie potencjału produkcyjnego rodzin, wentylacja uli, zapobieganie rabunkom i ich zwalczanie, podkarmianie stymulacyjne – Cezary Kruk 12.30 – 13.30 – Produkty pszczele – rodzaje, właściwości zdrowotne, receptury. Produkcja i sprzedaż miodu oraz produktów pszczelich. Miód z pasieki a miód z supermarketu – rozpoznawanie prawdziwości miodu – Piotr Nowotnik 13.35 – Zdjęcie grupowe i zakończenie programu merytorycznego 13.40 – 15.00 – Obiad i rozjazdy |